Kdybychom žili v Americe...

Kdybychom žili v Americe, tak bychom možná nebyli tolik zaskočení pořadem, který se včera, 14. prosince 2012, objevil na obrazovkách České televize.
 
V hlavním vysílacím čase programu ČT24 byl odvysílán rozhovor mazi dvěma katolíky: Petrem Hájkem, zástupcem vedoucího Kanceláře prezidenta republiky, a moderátorkou Danielou Drtinovou.

Rozhovor to byl vskutku osvěžující, protože se v něm nehovořilo o ekonomické krizi, prezidentských volbách, penzijní reformě ani o stavbě nových dálnic. Místo toho v něm padala slova jako "Kristus", "Antikrist", "síly zla", "démoni" apod., která jinak slušní lidé nepronášejí na televizní obrazovce ani po 22. hod. večerní, protože náboženství přece u nás v Česku pokládáme za poměrně soukromou záležitost.

Pokud budete chtít, můžete rozhovor zhlédnout na následujícím odkazu:


Jenom ještě krátce načrtnu ideová stanoviska obou aktérů, kteří jsou oba údy stejné církve jako já, a proto je mám oba dva rád, i když s nimi příliš nesouhlasím.

Petr Hájek považuje Evropskou unii za naplnění Solovjovova proroctví z Legendy o Antikristu, důležitou roli v tomto procesu podle něj sehrával také náš předchozí prezident Václav Havel, pocházející ze zednářského zázemí. U současného prezidenta Václava Klause naproti tomu pozoruje určité směřování ke „zduchovnění“ a je podle něj „naprosto autentický a nebere si servítky tam ani tam“.

Daniela Drtinová naopak v jednom rozhovoru charakterizovala svoji cestu ke křesťanství následujícími slovy:

Postupem času jsem se dostala k modlitbám, meditacím a cvičením, díky kterým je možné rozvíjet vnitřní svět a pokračovat v procesu sebezdokonalování. Vrchol pak nastal v mých třiatřiceti letech, kdy jsem našla cestu křesťanské mystiky. Je to prastaré učení, utvářelo se už v dobách gnostiků, vlastně ještě dávno předtím, vzdálená mu není třeba ani indická jóga.


A pak že nás katolíky někdy pokládají za stádo, které se nedokáže na věci podívat svýma vlastníma očima :) :) :)




Žádné komentáře:

Okomentovat